Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Bécsben sokkal könnyebb megélni, mint Budapesten
  2016-06-07 07:21:26, kedd
 
  Bécsben sokkal könnyebb megélni, mint Budapesten
2016. június 7. 06:10



A helyi árszínvonalat és az átlagos nettó kereseteket összehasonlítva Bécsben sokkal könnyebben boldogul az ember, mint Budapesten, ez olvasható ki a Numbeo statisztikáiból. Bár gyakorlatilag mindenben drágább az osztrák főváros, a nagyjából 240%-kal nagyobb átlagos havi nettó kereset - a lakásvásárlást leszámítva - bőven kompenzál ezért a magasabb árszínvonalért.


Az mindenki számára egyértelmű, hogy Ausztriában magasabb az átlagkereset, mint Magyarországon. Ugyanakkor az is köztudott, hogy a magasabb fizetésekhez magasabb megélhetési költségek is párosulnak. A kérdés az, hogy keresnek-e annyival többet az emberek Bécsben, hogy könnyebben megéljenek, mint Budapesten. A választ persze az országok fejlettségi szintje közötti különbség alapján sejthetjük, érdemes megnézni, hogy a valós számok mennyire igazolják ezt a sejtést.

A kérdés megválaszolásához a Numbeo statisztikáit használjuk fel. A Numbeo egy olyan weboldal, ahol számos ország rengeteg városával kapcsolatban böngészhetünk többek között megélhetési költségeket érintő adatok között. Fontos kihangsúlyozni, hogy az oldal adatai a felhasználók (vélhetően helyi lakosok) bevallásain alapulnak, vagyis bárki hozzájárulhat a tartalmához. Ez persze felvet megbízhatósági kérdéseket, azonban a vizsgált két városban több száz bevalláson alapulnak az árak, ráadásul budapesti adatokat nézve helyesnek is tűnnek. Természetesen az adatbázis nem terjed ki minden termékre és szolgáltatásra, valamint az árfolyamingadozás is rontja a pontosságot, ennek ellenére kellően alapos körképet kaphatunk a megélhetési viszonyokról.

A legfontosabb adat, ami az egész összehasonlítás alapjául szolgál, a bérszínvonal. Míg itthon a Numbeo alapján 173 ezer forintos nettó havi átlagkeresettel számolhatnak az emberek, addig ez a határ túl oldalán 585 ezer forint, vagyis közel 240%-kal magasabb. A magyar adat helyesnek tűnik, hiszen a KSH szerint a közmunka nélküli bruttó hazai átlagbér 267 ezer forint környékén van, ami nettó értelemben nagyjából 180 ezer forint.

A Numbeo számításai szerint Bécsben körülbelül havi nettó 500 ezer forintos jövedelemre lenne szükség ahhoz, hogy fenntartsuk azt az életszínvonalat, amit Budapesten 300 ezer forintból megengedhetünk magunknak. Amennyiben az átlagos jövedelmi szintek arányából indulunk ki, aki Budapesten nettó 300 ezer forintot keres, az Bécsben ennél 240%-kal nagyobb keresetre (nagyjából 1 millió forint) számíthat, ami kétszer annyi, mint amennyi az életszínvonal szinten tartásához kellene. Ezt az arányosítást természetesen több szempontból is érdemes fenntartásokkal kezelni, de mindenképp érdekes következtetéseket lehet belőle levonni.


A következőkben három termék- és szolgáltatáscsoporton keresztül igyekezzük megragadni az árszintek közötti különbségeket, a teljesség igénye nélkül.

Élelmiszerek és vendéglátás

Bécsben sokkal könnyebb megélni, mint Budapesten
Klikk a képre!


Látható, hogy az összes kiválasztott termék / szolgáltatás esetében drágább Bécs, mint Budapest, ami igaz a Numbeo oldalán még szereplő, de az ábrán helyet nem kapó elemekre is. Azonban nem szabad elfelejteni, hogy eközben a helyi nettó átlagkereset nagyjából 240%-kal nagyobb a hazainál.

Tehát amennyiben a nettó átlagos havi jövedelemhez viszonyítjuk az élelmiszerek árát, akkor az esetek többségében jóval olcsóbb Bécs, mint Budapest.


Sör- és borkedvelők, valamint dohányosok számára még előnyösebb lehet bécsinek lenni, a fenti termékek ugyanis rendre mindössze 28%, 31% és 45%-kal drágábbak kint, mint a magyar fővárosban.

Lakhatás, közművek és közlekedés

Bécsben sokkal könnyebb megélni, mint Budapesten
Klikk a képre!


Az rögtön látszik, hogy lakásvásárlási szándékkal nem éri meg kiköltözni Bécsbe, a négyzetméterárak ugyanis még úgyis magasabbak a budapestieknél, ha beleszámoljuk a magasabb átlagos jövedelmet: a városközpontban az árak között 5-szörös, a külvárosban 4-4,5-szeres különbségek vannak Bécs javára. Amennyiben csak lakást bérelnénk, a megélhetés máris sokkal könnyebbé válik, az ugyanis "mindössze" 2-2,5-szerese a hazai áraknak. Ez persze a jelenlegi helyzetre igaz, ugyanis az ingatlanárak ciklikusságuk miatt gyorsan változhatnak, tehát közel sem biztos, hogy ezek az arányok hosszabb távon is fennmaradnak.

Külön kiemelendő, hogy a Numbeo Budapesten 110 ezer forintos árral kalkulál egy belvárosi 1 szobás lakás bérlése esetében, ami a 173 ezres nettó átlagkereset közel 64%-át elviszi, ezzel szemben Bécsben egy ilyen lakás havi bérleti díja 240 ezer forint, ami az átlagos jövedelem 41%-át teszi ki, vagyis jövedelemarányosan jóval kisebb terhet ró a bérlőre.


Az is érdekes, hogy az átlagos üzemanyag- és közműárak mindössze 2-3%-kal haladják meg a hazait, vagyis nincs érdemi különbség, ami ebből a szempontból sokkal kedvezőbbé teszi a kinti körülményeket.

Ruházat és szabadidő

Bécsben sokkal könnyebb megélni, mint Budapesten
Klikk a képre!


A magasabb átlagfizetésből ruházkodásra és szabadidős tevékenységekre is bőven telik majd. Bár a Numbeo statisztikái közel sem térnek ki minden termékre és szolgáltatásra, az látható, hogy ezekben a kategóriákban is kedvezőbbek a kinti feltételek, ami az árarányok jövedelmi szintekhez való viszonyát illeti. A vizsgált középkategóriás márkák ruhadarabjai maximum 50%-kal drágábbak Bécsben, mint itthon, míg a nyilatkozók szerint a havi konditerembérlet egyenesen olcsóbb is kint.

Összességében a Numbeo adatai alapján bár a legtöbb esetben Bécs jóval drágább Budapestnél, a magasabb havi nettó átlagkereset ezt bőven túlkompenzálja, leszámítva a lakásvásárlást, ami még a jövedelmi viszonyokat beleszámolva is költségesebb az osztrák fővárosban.

Érdemes még egyszer kihangsúlyozni, hogy a cikk konklúzióját előre lehetett sejteni. A fejlettségi szintek közötti különbség (egy főre jutó GDP) magasabb elosztható jövedelemszintet jelent, ami magasabb árszínvonal és bérszint mellett valósul meg. Azt is fontos leszögezni, hogy az életszínvonalak közötti különbség nem jelenti azt, hogy ha bárki Budapestről Bécsbe költözne, akkor ugyanazok a feltételek és körülmények vonatkoznának rá, mint a helyi lakosokra. A munkaerő termelékenysége közötti különbségek, illetve az eltérő gazdasági szerkezetből fakadó szakmai kompatibilitás kérdése egyaránt fontos befolyásoló tényező lehet, vagyis közel sem biztos, hogy egy budapesti munkavállaló arányaiban annyival többet keresne Bécsben, ami a cikkben szereplő életszínvonal-emelkedéshez vezetne.


http://www.portfolio.hu/gazdasag/becsben_sokkal_konnyebb_megelni_mint_budapesten. 232702.html
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: négyzetméterárak, jövedelemszintet, konditerembérlet, termelékenysége, életszínvonalat, átlagfizetésből, középkategóriás, tevékenységekre, statisztikáiból, városközpontban, fenntartásokkal, életszínvonalak, átlagkeresettel, összehasonlítás, összehasonlítva, lakásvásárlást, kihangsúlyozni, árszínvonalért, magyarországon, kompatibilitás, túlkompenzálja, budapestieknél, megengedhetünk, szolgáltatásra, megbízhatósági, lakásvásárlási, vonatkoznának, árszínvonalat, gyakorlatilag, körülményeket, természetesen, életszínvonal, statisztikáit, böngészhetünk, hozzájárulhat, összességében, helyi árszínvonalat, átlagos nettó, osztrák főváros, nagyjából 240%-kal, lakásvásárlást leszámítva, magasabb árszínvonalért, mindenki számára, magasabb fizetésekhez, emberek Bécsben, választ persze, országok fejlettségi, valós számok, kérdés megválaszolásához, olyan weboldal, oldal adatai, megélhetési viszonyokról, Numbeo Budapesten, Budapestről Bécsbe,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Szívem  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Csak a fogyatkozás látható  Akarat  Facebookon kaptam  Png nő  s immár én is felragyogva, ért...  Erdőn  Facebookon kaptam  Fekete István - Akác  Ágai Ágnes – Csendélet  Garai Gábor - Takarítás  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  Szép estét  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Minden harmadik...  Jó éjszakát  Akarat  A boldog családok mind hasonló...  A jó emberek mindig szépek mar...  Facebookon kaptam  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Png fotel  Facebookon kaptam  Szép napot kívánok  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Jó éjszakát  Png cica  Png nő  Adakozás  Facebookon kaptam  Az engedelmesség miért nem vál...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Png virág  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Paul David Tripp Április 20  Tavaszi kép  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Örülök, hogy látlak!  Radikális szeretet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Radikális szeretet  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Paul David Tripp Április 19  Facebookon kaptam  Egy maradéktalanul uralt világ  A Megváltó szolgálatában  Jó éjszakát  Alázat  Kövesd a cowboyt!  Nem számIt  Facebookon kaptam  Hogy lehet megtartani  Erdőn  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Makszim Gorkij gondolata  A boldog családok mind hasonló...  Akarat  Alázat  Facebookon kaptam  Éretlen vers  Facebookon kaptam  Bertolt Brecht -től idézet  s immár én is felragyogva, ért...  Egy bizonyos határt  Akarat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Akarat  Png csokor  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Facebookon kaptam  s immár én is felragyogva, ért...  Szép estét kedves látogatóimna...  Neked tudnod kell  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szívem  Facebookon kaptam  Idő  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Julian Brass gondolata  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Facebookon kaptam  Ágai Ágnes – Csendélet  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna... 
Bejegyzés Címkék
helyi árszínvonalat, átlagos nettó, osztrák főváros, nagyjából 240%-kal, lakásvásárlást leszámítva, magasabb árszínvonalért, mindenki számára, magasabb fizetésekhez, emberek Bécsben, választ persze, országok fejlettségi, valós számok, kérdés megválaszolásához, olyan weboldal, oldal adatai, megélhetési viszonyokról, legfontosabb adat, egész összehasonlítás, magyar adat, közmunka nélküli, átlagos jövedelmi, életszínvonal szinten, arányosítást természetesen, következőkben három, árszintek közötti, teljesség igénye, összes kiválasztott, ábrán helyet, helyi nettó, nettó átlagos, élelmiszerek árát, esetek többségében, fenti termékek, magyar fővárosban, rögtön látszik, négyzetméterárak ugyanis, magasabb átlagos, árak között, megélhetés máris, hazai áraknak, jelenlegi helyzetre, ingatlanárak ciklikusságuk, arányok hosszabb, ilyen lakás, átlagos jövedelem, átlagos üzemanyag-, szempontból sokkal, kinti körülményeket, magasabb átlagfizetésből, kinti feltételek, árarányok jövedelmi, vizsgált középkategóriás, nyilatkozók szerint, havi konditerembérlet, legtöbb esetben, magasabb havi, jövedelmi viszonyokat, osztrák fővárosban, cikk konklúzióját, fejlettségi szintek, főre jutó, életszínvonalak közötti, helyi lakosokra, munkaerő termelékenysége, eltérő gazdasági, budapesti munkavállaló, cikkben szereplő, négyzetméterárak, jövedelemszintet, konditerembérlet, termelékenysége, életszínvonalat, átlagfizetésből, középkategóriás, tevékenységekre, statisztikáiból, városközpontban, fenntartásokkal, életszínvonalak, átlagkeresettel, összehasonlítás, összehasonlítva, lakásvásárlást, kihangsúlyozni, árszínvonalért, magyarországon, kompatibilitás, túlkompenzálja, budapestieknél, megengedhetünk, szolgáltatásra, megbízhatósági, lakásvásárlási, vonatkoznának, árszínvonalat, gyakorlatilag, körülményeket, természetesen, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1367
  • e Hét: 15597
  • e Hónap: 26708
  • e Év: 180204
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.